Ortaokul Müdürü
Değerli öğretmen arkadaşlarım,
Bizlere aileleri tarafından emanet edilen yavrularımızın geleceğe hazırlanmasında hiçbir zorluktan kaçınmayacağınızdan ve gerekli özeni göstereceğinizden hiçbir kuşkum yoktur. Sürekli değişen ve gelişen dünyada, çocuklarımızı Atatürkçü, dünya barışına katkı sağlayan, uzlaşmacı, sorumluluk sahibi, ulusal ve uluslararası sorunlara duyarlı, özgüveni yüksek dünya vatandaşı olarak yetiştirme konusundaki çabalarınızı gayet iyi bilmekteyim. İşte bu aşamada özgüvenli çocuklar yetiştirmek adına yaptığınız bilgilendirmeler ve hayata hazırlanmaları konusundaki yol göstericiliğiniz için en içten dileklerimle teşekkür ederim.
Çok değerli velilerimiz,
21. yüzyıl bilgi ve becerilerine sahip iyi bir vatandaş ve akademik olarak başarılı bireyler yetiştirme sürecinde, çok çaba sarf edip yorulacağımızı bilmelisiniz. Sizlerin de çok iyi bildiği gibi bize olan desteğiniz ve güveniniz olmadan çocuklarımızın daha başarılı olmaları çok zordur. Bu çerçevede izninize sığınarak, bazı görüşlerimi bir baba, bir öğretmen, bir idareci olarak sizlerle paylaşmak istiyorum. Öğrenme-öğretme sürecine ilişkin olarak okul başarısını artıran faktörler üzerinde yapılan araştırmalar, okul başarısında okul-aile dayanışmasının önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Yani bir takım ruhu içerisinde aile ve okul; çocuklara bilişsel, duyuşsal ve sosyal açılardan elverişli bir öğrenme ortamı yaratabilmek için ortak çaba göstermelidir.
Sevgili veliler, ilk hedef koyma yeri ailedir. Aile de çocuğuna bu hedefi koyarken kendi içinde ebeveynler olarak tek ses çıkarmayı başarabilmeli ve tam bir takım görüntüsü sergilemelidir. Unutmayalım ki aile içi uyumun, ailenin destekleyici yaklaşımının ve ailenin okul etkinliklerine katılarak çocuklarımız için atılacak adımlarda sorumluluğu paylaşmasının, okul başarısı üzerinde önemli etkileri vardır. Bu ortak anlayış içinde Büyük Kolej ailesi olarak ilkemiz, bizlere güvenip emanet ettiğiniz çocuklarımız ile ilgili bilgileri zamanında ve doğru olarak sizlerle paylaşmaktır.
Hepinizin de bildiği gibi ülkemiz bir sınavlar ülkesidir. Çocuklarımızın okula adım attığı andan itibaren başlayan sınav maratonu; zor, hırpalayıcı ve yorucudur. Bu süreçte her birinin içinde farklı cevherler olan çocuklarımıza yardımcı olma konusunda ciddi sorumluluklarımız olduğunu düşünüyorum. Bu cevher ve gücü çıkarırken öncelikle ailenin, daha sonra da okulun bir arkeoloğun çalışma dikkatiyle hareket etmesi, üzerine düşen görevi yerine getirmesi, başarı için gerekli yollardan biridir. Önemle vurgulamalıyım ki bizler; okul başarısı ne olursa olsun, her öğrencinin farklı bir zekâ alanında başarılı olabileceği ve kendine özgü beceriler geliştirebileceği inancından yola çıkarak öğretim programlarımızı ve öğrenme ortamlarımızı bu doğrultuda düzenliyoruz. Bizler, akademik çalışmaların yanı sıra çocuklarımızın sosyal sorumluluk projeleri ile de desteklenmelerini hedefliyoruz. Çocuklarımızın bu hedeflere ulaşmalarında ve üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmelerinde onları bilinçlendirmek için sizler ve bizler elimizden geleni tam olarak yapmak zorundayız.
Başarılı olmanın olmazsa olmazlarında biri “SABIR”dır. Sabırlı olmak zordur. Bunu çok iyi biliyorum. Ancak sonunda mutlaka başarılı oluruz. Okulumuza duyduğunuz güven için teşekkür eder, sağlık ve başarılar dilerim.
Sevgili çocuklarımız,
Sizler, bize ailelerinizin çok değerli emanetisiniz. Bizler siz değerli yavrularımızı okulumuzda karşılıklı saygı ve hoşgörü içerisinde mutlu, Atatürkçü, başarılı, yenilikçi, sorgulayabilen, eleştirebilen dünya vatandaşı olan ve bu doğrultuda kendi kültürel zenginliklerimizi koruyarak, farklı kültürlere saygılı bireyler olarak yetiştirmeye çalışmaktayız. Sizler de takdir edersiniz ki ülkemizin ve dünyanın geldiği noktada yaşam koşulları her geçen gün ağırlaşmaktadır. Büyük Kolej bu gerçeği de göz önünde bulundurarak akademik ve sosyal anlamda donanımlı bireyler yetiştirir. Okulumuz, sizleri yukarıda bahsettiğim sürece hazırlayacak fiziki donanım ve eğitim kadrosuna sahiptir. Ancak sadece bunlar başarılı olmamız için yeterli değildir. Atatürk’ün bir sözünde vurguladığı gibi: “Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır: Çalışkan olmak!”
Yani sevgili çocuklar, başarılı olabilmemiz için hep beraber çok çalışıp yorulacağız. Okulumuz, sizlerin çok yönlü yetişmesi adına akademik başarı ve hedeflerin yanı sıra spor ve sanat alanında da önemli yatırım ve değerlere sahiptir. Ayrıca, sizler adına Türkiye ve dünyadaki yenilik ve gelişmeleri yakından takip etmektedir. Yukarıda sözünü ettiğim hedeflerimize ulaşmamızda birlikte olduğum çalışma arkadaşlarıma emeklerinden dolayı teşekkürü bir borç bilirim. Sizlere bu uzun maratonda başarılar dilerim.
Naci ÖZONAY
Özel Büyük Kolej, Fen Lisesi, Ortaokul Müdürü

Büyük Kolej’de Ortaokul
Öğrenci Merkezli, Çok Dilli Sistem
Büyük Kolej Ortaokul Programı bütünüyle öğrenciyi merkez alır. Öğrencilerin, bilimsel yaklaşımla verilen temel derslerin yanı sıra, okul öncesinden başlayan İngilizce ve İkinci Yabancı Dil eğitimlerini kullanarak bilgi ve becerilerini geliştirmeleri, hem anadillerinde hem de yabancı dillerde kendilerini doğru ve etkili bir şekilde ifade etmeleri, küresel bakış açısı kazanmaları, çevre bilinci edinmeleri ve hem akademik, hem de sosyal yönden gelişimlerini sürdürmeleri hedeflenir.
Milli Eğitim Bakanlığının öngördüğü müfredatın yanı sıra, Akıl Oyunları, Destination Imagination, Matematik Olimpiyatları gibi projelerle desteklenen eğitimler, kulüp çalışmaları, sosyal ve kültürel geziler ile sanatsal ve sportif çalışmalar, öğrencilerin gerek kendi çevrelerini ve kültürlerini, gerekse dünyayı ve farklı kültürleri tanıyan, anlayan, bağımsız düşünebilen bireyler olarak yetişmelerine yönelik çalımalar uygulanır.
Ağaç Dikme Etkinliği1
Okul Öncesi öğrencilerinin de katıldığı Ağaç Dikme Etkinliği, her yıl düzenlenen kampanya sonucunda satın alınan fidanların dikimi için Büyük Kolej Hatıra Ormanına düzenlenen gezi ile sonuçlandırılır. Gezi süresince öğrenciler ağaçları tanır, ağaç dikmeyi öğrenir ve ilk fidanlarını toprakla buluştururlar.ORTAOKUL ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
5, 6, 7 ve 8.sınıflarda dönemde iki zümre sınavı yapılır. Görsel Sanatlar, Beden Eğitimi ve Müzik dersinde öğrencinin çalışma süreci ve yapılan ürünler notla değerlendirilir.
Öğretmenler, ölçme ve değerlendirmenin genel esaslarını, derslerin öğretim programlarında yer alan genel amaçlar ile kazanımları dikkate alarak öğrencilere sınav uygular, proje ve performansını belirlemeye yönelik çalışmaları yaptırır.
Sınav ve öğrencinin performansına yönelik çalışmalar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Değerlendirme sonuçları, öğretmen not çizelgelerine puan olarak yazılır.
Bir dersin yıl sonu puanı, birinci ve ikinci dönem puanlarının aritmetik ortalamasıdır. Dönem puanlarının aritmetik ortalaması hesaplanırken bölme işlemi, virgülden sonra iki basamak yürütülür. Yılsonu notu hesaplanırken yarım ve yarımdan büyük kesirler tama yükseltilir.
Ortaokul bütün sınıflarında puan ortalaması Türkçe dersinden 55.00, diğer derslerin her birinden 45.00 puandan aşağı olmamak şartı ile tüm derslerin dönem ağırlıklı puan ortalaması 70.00-84.99 olanlar “Teşekkür”, 85.00 puan ve yukarı olanlar “Takdir” belgesi ile ödüllendirilir.
Derslerindeki başarı durumuna bakılmaksızın; a) Ulusal ve uluslararası yarışmalara katılarak ilk beş dereceye giren, b) Çeşitli sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerde üstün başarı gösteren öğrenciler “İftihar Belgesi” ile ödüllendirilir. c) İftihar Belgesi öğrenci davranışlarını değerlendirme kurulunca verilir
Okul yaşamını ilgilendiren tüm bilgiler okul internet sitesinde yayınlanır. Öğrencilerin devam devamsızlık durumunun ve notlarının, dönem sonunda karne verilmesi beklenmeden, e-okul veli bilgilendirme sisteminden düzenli olarak takip edilmesi önemlidir.
Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Araçları
Proje: Geniş içerikli ve uzun süreli performans görevidir. Kapsamlı ve uzun soluklu bir çalışma olduğundan belirli aralıklarla öğretmen tarafından süreç değerlendirmesi yapılarak önerilerde bulunulur.
Ders içi Etkinliklere Katılım Değerlendirmesi: Öğretim etkinliklerine aktif katılımı, soru sorma, alıştırma yapma, çalışma kâğıtlarını doldurma, görüşleriyle tartışmalara katılma, sorumluluklarını yerine getirme, edindiği bilgi ve bulguları paylaşabilme, verilen görevi isteyerek zamanında yapma vb. ölçütlerle değerlendirme yapılır. Her zümre için değerlendirme rubrikleri oluşturulur.
Öğrenci Alım ve Bursluluk Sınavları: Okulumuzda öğrenim görmeyi hedefleyen aday öğrencilerimize uygulanır. Öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyleri gözden geçirilerek aday öğrencilerin okulumuza kayıt ve bursluluk sürecine karar verilir.
Hazır Bulunuşluk Uygulaması: Yeni eğitim öğretim dönemine geçmeden önce öğrencilerimizin bir önceki eğitim-öğretim yılına ait hatırladıklarını belirler. Yeni eğitim-öğretim dönemine bir önceki yılın konularının tekrarı yapılarak başlanır.
Zümre Sınavları: Yönetmeliklere uygun olarak eğitim öğretim yılı başında belirlenen tarihlerde öğrenci başarısını değerlendirme ve notlandırma esasına dayanılarak uygulanır.
Dönem İçi ve Sonu Değerlendirme Uygulamaları: Öğrencilerimizin gelişim sürecini ortaya çıkarmak için dönem ortasında ve dönem sonunda değerlendirme sınavları uygulanır. Ayrıca öğrencilerimizin kendilerini okul dışındaki öğrenciler arasında yerlerini görmeleri açısından geniş katılımlı sınavlara katılmaları sağlanır.
Cambridge Sınavı: Öğrencilerimizin dil becerilerini uluslararası sınavlarla da tespit edebilmek için CAMBRIDGE sınavlarına katılmaktayız. Ayrıca yılda iki kez 5, 6, 7 ve 8.sınıflara Esol Cambrıdge Exams konuşma deneme sınavı yapılmaktadır. İlkokul öğrencilerine de yılda iki kez Starters ve Movers konuşma deneme sınavları yapılır.
